Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sokféle betegsége, lehet egy macskának, de sok lenne mindet felsorolni, ezért csak néhány fontosabbat említenék meg.

Bőr:

A bőr jelzi a legtöbbször, ha valami nem úgy működik, ahogy kellene. Nem csak szervi megbetegedések vezethetnek, mondjuk a szőr hullásához vagy vakarózáshoz, lehet ez a boldogtalanság jele is. A szőrhullás oka is nem csak gombás fertőzés lehet, hanem allergiás reakció vagy hormonális zavar is.

Fül:

A különféle gyulladások veszélyeztetik a hallást, ezért ha kell a fül tisztítását, kéthetente végezzük el. A fülbetegségeknél ugyan úgy viselkedik az állat, rázza a fejét, fülét erősen vakarja, váladékozik a füle.

Száj és fogak:

A macska érdes nyelve fontos a szőrzet gondozása miatt. A fogazatának a hátránya, hogy elhelyezkedésükből adódóan a szilárd ételmaradék megreked a fogak között, így a fogínygyulladáshoz, súlyosabb estben a fog kihullásához vezethet.

Sokan azt hiszik, hogy a macska nyalása gyógyító hatású. Kifejezetten hátrányos műtétek után, hiszen a macska szájában baktériumok is megtalálhatók és ez kifejezetten rossz, ha még ezeket, a kórokozókat is a sebbe masszírozza. Persze egy elgennyesedett seb mielőbbi tisztulásához jótékony hatású.

Fog és szájbetegség tünetei:

A macska nyála feltűnően folyik, nem eszik, a nyál vérrel keveredik, fekély képződik a szájban stb.