Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Testfelépítés

 

A macskák sportos alkatúak, testük gyors, intenzív tevékenységre alkalmas, így ideális a ragadozó életmódhoz.  Jó futók, rövidtávon képesek elérni az akár 50 km/h-s sebességet is. Ízületeik hajlékonyak, hosszú lábaikkal, rugalmas erős izmaikkal remekül ugranak, képesek függőlegesen felfelé a kerítésekre vagy falakra akár két méter magasságba is felugrani, álló helyzetből. Emellett igen jó az egyensúlyérzékük (egyensúlyuk megtartását hosszú hajlékony farkuk is segíti), reflexeik gyKéporsak. 

A macska testét nagy részben szőr borítja.

Csak kis területen szőrtelenek. (Ilyen az arc, az orr, a szájuk, a talp- és az ujjpárnák a végbél az ivarnyílás környéke, a fülkagylók belseje)

A szőrszálakba pigment részecskék raktározódnak, melyek meghatározzák a bundájának a színét. 

    A maradandó fogazat: felül 16, alul 14. 

    A farok sok szerepet játszik a test stabilizálásában, és segítségével tudja irányítani a zuhanást, mindezek mellett érzelmeit, hangulatait a farka mozgatásával fejezi ki. 

    Jól fejlett érzékszervekkel rendelkezik, legfejlettebb a látása és a hallása. Füleivel a halk zörejeket is érzékeli, képes a hang irányába fordítani a fülkagylóját. Mivel azokat a hangokat is hallja, amiket az egerek egymás között kommunikálnak, ezért nem nehéz neki a vadászat sem. 

    A szeme a tárgyakat az emberhez hasonlóan térben látja, érzékeli a színeket is.

Esti fényben jobban lát, mint a többi emlősállat, sötétben a macska sem lát.

A szivárványhártyában található pigment részecskék határozzák meg a macska szemének a színét. Észrevehető, hogy van egy hártya, amit harmadik szemhéjnak nevezünk, ennek jelentősége, hogy mindig nedvesen tartja a szemet. 

    Szaglószerve gyengébb, mint a kutyáké. 

    Ízlelő szervei a lágy szájpadláson találhatók, nem különösebben fejlettek.