Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szaporodás

 

A macska ivarérettségét 6-9 hónapos korukra érik el. A párzási vágyat tüzelésnek nevezzük. A tüzelés 6-8 napig tart. A kandúr mindig kész a párosodásra, amint eléri az ivarérettséget, felvesz egy bizonyos szokást. Úgy, mint a kutyák, a kandúr is megjelöli vizelettel Képa területét.

A nőstényről meglehet állapítani, hogy mikor tüzel, ilyenkor vágyakozva nyávog, a hátán hempereg, dörgölőzik tárgyakhoz, étvágya csökken, nyugtalan, igyekszik megszökni a háztól. Azoknál a nőstények, amelyek nem párosodtak még 1-2 hétig is, mutathatják ezeket, a tüneteket. Azoknál a macskáknál, amelyek lakásban vannak akár hónapokig is, eltarthatnak ezek a tünetek.

Amikor a cica eléri a fél éves kor akkor el, kell döntenünk, hogy ivartalanítjuk e vagy sem. Ivartalanítással megszűntethetők az estleges problémák.

Az ivartalanítás ma már rutin műtétnek számít. Altatással történik így a cica, nem érez fájdalmat. A nősténynél a petefészket távolítják el a hímnél a heréket.

A macska vemhességének időtartama: 58-71 nap. A kölykezés előtt 3-4 nappal a természete megváltozik, követi a gazdáját, Kép szeretet igénye megnő, megfelelő és biztonságos helyet keres, ahol nyugodtan a világra hozhatja a kölykeit.  Az egyes kölykök 1-2 perc alatt általában fejfekvéssel jönnek a világra. Az anya elrágja a köldökzsinórt, kiszabadítja a burokból majd szárazra, nyalogatja őket. A nyelvmasszírozó hatásával a légzést, megindulását serkenti. A magzatburkot rendszerint felfalja. (Hormonokat és fehérjéket tartalmaz melyek, elősegítik a szülés zavartalan lefolyását)

A kölykök csukott szemmel jönnek a világra. Szemük 7-14 nappal később nyílik ki.